Egerleaks

Egerleaks

Mérleg(hinta)

2020. december 08. - Egerleaks

- kaptuk -

Eltelt egy év az önkormányzati választások óta, mérleget lehet vonni. Legutóbbi elemzésemben felvetettem, hogy nem ismerjük ezt az új képződményt, amely Eger városának vezetésére kapott felhatalmazást a választók akaratából. Mostanra megismertük és elemezhetjük a kialakult helyzetet. Mirkóczki polgármester az alakuló üléstől kezdve mostanáig több hibát is elkövetett bár azóta jelezte, hogy megváltozik. Annak idején, az alakuló ülésen kijelentette, hogy nem lesz politikai mészárlás a polgármesteri hivatalban, holott egy politikai kurzusváltás elkerülhetetlen kelléke bizonyos hivatali vezetők cseréje. Pályázati forrásvesztés is bekövetkezett, ami a városnak vagyonvesztés, ami a polgármester fejére száll vissza, hiszen ő irányítja a hivatalt. Ettől az időponttól elkezdődött a boszorkányüldözés, holott nagyobb odafigyeléssel kellett volna tájékozódni a futó projektekről. A gazdasági program beterjesztése is hiba volt, mivel az szimplán a fércmű kategóriába tartozott. Ez volt az a pont, amikor a hozzá nem értés súlyos jelei kezdtek megmutatkozni, viszont azóta új jegyzője lett a városnak.

Az Egységben a Városért Egyesület képviselőin látszik, hogy jó szándékú, a városért tenni akaró emberek, akik láthatólag meglepve tapasztalták meg a polgármester autokratikus vezetési stílusát, nehezen tudnak azonosulni vele, ami meg is mérgezi az együttműködés alapjait. Ilyen típusú széleskörű összefogásnál az egyszemélyi vezetési stílus alapvetően hibás, ilyen helyzetben a mások bevonására építő vezetés az irányadó (tudományos kutatások bizonyítják). A csapatban mindenkinek fontosnak kell éreznie magát.

Folyamatosan hintáztatja a frakciót, ennek kicsúcsosodó példája a Gárdonyi színház ügye, de a Senator-ház vagy a Tourinform iroda kérdése is ide hozható. Az Egységben frakció fut az események után, félő hogy az autokratikus mozgás ledarálja az együttműködést. Súlyos arcvesztés következett be a frakció prominensei között.

Azonban mind a polgármesternek, mind a frakciójának van egy szerencséjük, méghozzá a teljesen impotens Fidesz frakció Oroján vezetésével - aki ha egyáltalán van ilyen politikai kategória - egy beváltatlan ígéret maradt. Politikai mozgásával és megnyilatkozásaival a keresztény konzervatív tábor egri erodálódását segíti elő. Amiben az ellenoldal bízhat, hogy sokáig fenntartja az egri Fidesz Orojánt a politikai sakktáblán. Egyetlen épkézláb javaslata volt az utóbbi évben, a zöldhulladék gyűjtési határidejének kitolása. (Kit érdekel a Senator ház eladása, valamint a színház ügye, hiszen a legtöbb egri nem is járt ott). A többi egyéves működés a politikai piár kategóriájába tartozik a helyi Fidesz részéről, viszont szembe találkoztak Mirkóczkival, aki ennek a piárnak nagymestere. Semmi nem történt érdemben a választások óta eltelt időben csak az Oroján-Mirkóczki adok-kapok. Mintha sértődött kisgyerekek veszekedését nézné az egri nagyérdemű. Egy év múltán a Egységben frakciója is lépéskényszerbe került, valamit kezdeniük kell az önjáró polgármesterrel. Vagy feloldják az ellentéteket vagy parkolópályára teszik őt. Ahogy a helyi Fidesz is lépéskényszerben van. Vagy változtatnak az eddigi agresszív taktikájukon - nem valószínű, hogy a Nyitrai által mozgatott frakció képes lesz erre – vagy teljes mértékben eltűnik a keresztény konzervatív városvezetés lehetősége Egerben. A legbizarrabb következő felvonás az lehet, hogy ki kinek a halálos ölelésébe kerül. Mert elkerülhetetlen a bukása valamely szereplőnek ebben a hármas táncban.

G.G.

A bejegyzés trackback címe:

https://egerleaks.blog.hu/api/trackback/id/tr5116323048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása